R22 je mrtav. Živeo R407!

Želite da kupite toplotnu pumpu, čiler, klimu, rashladnu komoru, frižider, zamrzivač, aparat za led… OBRATITE PAŽNJU na specifikaciju proizvođača!

Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u svetu koja još uvek nema definisanu politiku vezanu za Freon (R22 gas). Srbija još uvek dozvoljava prodaju uređaja koje kao pogonski gas koristi R22.

Da li smo opet najpametnija nacija na svetu?

Freon R22 je gas koji je štetan i po ozonski omotač i po zdravlje ljudi (postoje brojne studije o njegovom uticaju na razvoj kancera kod čoveka).

Vreme je isteklo

freonOktobra 2000. godine, EC regulacija broj 2037/2000 je doneta kao zadnji korak u eliminaciji supstanci štetnih po ozonski omotač. Ova regulacija je poznata pod imenom “Montrealski protokol”. Regulacija je postala Zakonski instrument u kompletnom izbacivanju freona iz upotrebe u Evropskoj uniji.

Naime, predmetni gas je pod zabranom korišćenja u svim zemljama Evropske unije od 2010. godine, a pod zabranom proizvodnje od 2000. godine.

Jedine zemlje u kojima se danas i dalje proizvodi freon (R22) su Meksiko i Kina.

Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o zaštiti vazduha, Evropska unija je zabranila proizvodnju ovog gasa 2000. godine, a dozvolila održavanje postojećih instalacija koje kao gas koriste freon (R22) do 2010. godine, kada je i ovim protokolom naložena kompletna zamena postojećih postrojenja.

Šta je sa Srbijom?

Uzevši da je Srbija prihvatila prilagođenje Zakonskih regulativa Evropskoj regulativi, očekuje se da će i kod nas zaključno sa 2013. godinom biti ZABRANJENA upotreba uređaja koji kao pogonski gas koriste freon (R22).

Uvoz uređaja koji koriste R22, kao i njihova proizvodnja u Srbiji i dalje traje. Kupac uzima ove uređaje jer su po ceni mnogo jevtiniji od konkurencije. Ove uređaje NE TREBA kupovati jer će oni morati da se zamene u sledećih par godina.

 

Na žalost, proizvodnja i uvoz uređaja koji koriste ovaj gas u Srbiji još uvek nije regulisana, a samim tim i sankcionisana!

 

Zašto?

 

 

izvor: Time is running out

4 Komentara
 1. Zato sto je Pera, Mika, Zika (uvoznici ovakve opreme) uvezao za nekoliko miliona evra rashladnih uredjaja i obavezao se da ce i narednih nekoliko godina kupovati za isto ili vise kod Kineza i Turaka 🙂

 2. Radi istine, moram napisati ovo. Ukoliko su namere osnivaca ovog bloga iskrene, nema nijednog razloga da ne objavi ovaj komentar.
  Mislim da sam dovoljno kompetentan kao neko ko se industrijskom i komercijalnom rashladom bavi jako dugo, sada sa dnevnim kontaktima sa Min. zastite zivotne sredine, ino-dobavljacima razne opreme pa i freona. Kineskim, indijskim i evropskim.
  Pre svega, nije istina da je Srbija „“jedna od malobrojnih“ zemalja koja nema definisanu politikuu vezi sa R-22. Jos od kraja 2007. je uvedena dodatna taksa na svaki kilogram R-22 koja mu je digla cenu na trzistu dovoljno da ne bude interesantan kod novih instalacija. Tada je ta taksa iznosila oko 125 din/kg da bi ove godine dostigla 144 din. zbog uskladjivanja sa indeksom rasta cena. Ako znamo da jedna boca sadrzi 13.6 kg, taksa po boci iznosi oko 1.900 din. U jednom trenutku prethodnih godina nabavna cena R-22 u Kini je bila manja od 20 USD. Tada je ta dodatna taksa bila 100%. Zar to nije dovoljna mera?
  Druga stvar, vecina zemalja van EU i NATO masovno koriste i proizvode R-22. Cak i neke unutar EU. Da li znate da u ponudi svih evropskih trgovaca freonom i dan danas postoji R-22. U katalozima svih proizvodjaca opreme i dalje postoje podaci i oprema za R22.
  Istina je da je od 2010. zabranjena prodaja R22 i da su sve instalacije u EU koje ga koriste trebalo da budu zamenjene. Medjutim, te instalacije su i dalje u eksploataciji pre svega zbog ogromnih troskova njegovog vadjenja, bezbednog transporta i unistavanja. Da li znate da je taj trosak po jednom kilogramu oko 5E za instalacije koje sadrze oko 500KG R22? Za manje instalacije taj trosak po kilogramu je i veci. Tu nije uracunat trosak obavezne zamene ulja i novog freona. Litar sintetickog ulja za rashl. kompresore je oko 10 EUR u veleprodaji a freona od 8 do 10 EUR/kg.

  Primeticete da sve vreme pisem o velikim rashladnim sistemima. Razlog tome je sto se R-22 ne koristi u uredjajima za kucnu upotrebu izuzev kod klima uredjaja – oko 1kg. Njegova kolicina je zanemariva u poredjenju sa komercijalnim i industrijskim sistemima gde je za rashl. sistem za jedan Maxi npr. potrebno oko 200 kg. A postrojenja za preradu mesa, klanice, proizvodnju konditorskih proizvoda, hladjenje alata na raznim masinama, PVC industriji……. nisu nikakvo cudo sistemi sa po 3000 ili 5000 kg freona.
  Drzavnim organima je kontrola svakog pojedinacnog rashl. uredjaj nemoguca misija i u mnogo organizovanijim drzavama nego sto je nasa. Nema potrebe da se iko plasi da ce ga za 1-2 godine neko naterati da menja svoj klima uredjaj ili toplotnu pumpu (u sustini je sve to isto) samo zato sto radi na R-22.

  Da li ste ubedjeni da je ijedan propis EU donet sa iskrenom namerom zastite ekologije, opsteg interesa, covecanstva…. Svi do jednog sluze da pomazu potrosnju cime se drzi (drzao) zalet industrije i svih pratecih grana tamosnje privrede. Npr. pre 20ak godina je R134A predstavljen kao „spasioc“ planete koji ce nas resiti „zlog R12“. Sada odjednom ni taj ne valja, i on unistava planetu pa nam treba R600. Toliko eksplozivan i zapaljiv da je zakonom zabranjeno punjenje vece do 150 grama po uredjaju. To ga automatski diskvalifikuje za bilo kakvu upotrebu u profesionalnim uredjajima koji su najveci potrosaci opreme i usluga u rashladnoj bransi. Vec nekoliko godina razne interesne grupe i „nezavisni“ strucnjaci lobiraju za CO2. Da li znate na kojim pritiscima radi sistem sa CO2? 100 bara i vise. Automatski sva dosadasnja oprema, alati, treninzi, sertifikati postaju beskorisni. Sve iz pocetka dok industrijalci zadovoljno trljaju ruke. Srecom,jos uvek nije zaziveo a verovatno i nece posto vec 3-4 godine nisu uspeli da ga nametnu.
  Sada citam da se sve vise pominje NH3 kao prirodni fluid. Za neobavastene: amonijak. Fluid koji je proglasen nepozeljnim i proteran pre 50 godina. Fluid koji je u ogromnim, industrijskim instalacijama i dalje u upotrebi. Ozbiljni industrijalci ne padaju tako lako na sareni marketing.

  Jos i ovo treba da znaju obicni potrosaci: R407C jeste dobra zamena za toplotne pumpe iz mnogo razloga. Iako je i dalje duplo skuplji od R22 to nema velikog uticaja na krajnju cenu proizvoda zbog zanemarivo male kolicine. Za krajnjeg korisnika nije dobar zato sto je u pitanju tzv. blend. Prosta mesavina dva razlicita freona sa razlicitim tackama isparenja. Dok radi u zatvorenom sistemu sve je uredu. U slucaju curenja dolazi do promene odnosa u toj smesi i freonu se menja karakteristika sto jako utice na efikasnost rada celog uredjaja. Zbog razlicitih tacki isparenja curi samo jedna komponenta, kao kada bi ste zagrevali smesu 1lit. alkohola i 1 lit. vode. Sta bi pre pocelo da isparava i koliko bi alkohola ostalo kada ukupna kolicina tecnosti padne na 1 lit? Ne znate? Pa ne zna niko kao i kod R407C.
  Iz tog razloga sistem u kom radi se ne sme dopunjavati u slucaju curenja. Sva preostala kolicina se mora izvuci i sistem napuniti kompletno novim R407C jer ne postoji nacin da se izmeri trenutni odnos dva sastojka smese.
  Kilogram R407C u ovom trenutku kosta oko 12 EUR a R-22 manje od 5 (sa taksom). U slucaju curenja 0.5kg. iz toplotne pumpe koja sadrzi 4kg (sto je sasvim moguc scenario i kod najskupljih uredjaja) trosak dopune sa R407C je 48 EUR + zaptivanje sistema+ ruke, vakuumiranje…. dok je sa R22 taj trosak 2.5 EUR+ sve ostalo.
  Nije mala razlika?

  Da zakljucim, ne postoji nijedan razlog da zazirete od uredjaja koji rade sa R-22.

  • Hvala na komentaru. Sve napisano u našem tekstu je preuzeto sa sajtova evropskih agencija te samim tim je i validan komentar. Ukoliko je napravljen bilo kakav propust u tekstu biće izvršena izmena u najkraćem mogućem roku. Problem nepostojanja regulativa (osim takse kao dodatnog načina „zarađivanja“ države) u državi jeste problem. Problem koji omogućava da se različito „smeće“ (u nedostatku blažeg termina) uveze u državu kao jeftina zamena renomiranih proizvođača.

   Samo bih Vas na kraju pitao, da li imate konkretan odgovor (sem teorije zavere) zašto su države EU i USA zabranile proizvodnju uređaja koji u sebi sadrže R22 a da je sve ovako bezazleno kako tvrdite?

   Hvala Vam na čitanju teksta i nadamo se Vašim budućim komentarima.

 3. Nema tu teorije zavere.
  R22 je jednako stetan kao i R407C, R404A, R12 ili bilo koji drugi. Samo je u ovom trenutku zgodno da se on proglasi nepozeljnim da bi se izmislio posao za industriju, da bi se privreda naterala na nove investicije i potrosnju. Za 10ak godina (cak i manje) ocekujte istu ovakvu kampanju protiv R407C u korist nekog novog fluida. Mozda to bude cak i davno proterani NH3.
  Na vase pitanje bih odgovorio na slican nacin: postoje li konkretni dokazi na osnovu kojih su uveli tu zabranu? Ako su tako silno zabrinuti za sudbinu ozonskog omotaca i planete ukupno, zasto ni dan danas USA nisu potpisale Kyoto protokol niti imaju nameru da to ucine? Zasto EU drzave ne subvencionisu troskove zamene freona i potrebne opreme vec sve svaljuju na korisinika i jos ih dodatno opterecuju insistiranjem na skupom unistavanju na samo 2 mesta u Francuskoj.
  Iskreno, meni kratkorocno odgovara da materijal i oprema budu sto skuplji. Tako cu i moju uslugu moci skuplje da naplatim a da se u ukupnoj investiciji ne vidi i to povecanje cene. Dugorocno, je lose svima. Skupa oprema pravi pritisak na cene krajnjeg proizvoda u cijoj proizvodnji ili distribuciji ucestvuje. Skupa oprema ce se manje prodavati pa ce biti i manje posla za nas i manji izbor proizvodjaca/ prodavaca za krajnje kupce te robe. itd, itd.
  Jedino kome odgovara stalna zamena su neradnici i paraziti po raznim biroima, agencijama, udruzenjima, sertifikacionim telima… koji svakih x godina smisljaju novu maglu koju skupo prodaju.

  Jos jedan odgovor bih da cujem: u vezi sa gornjim primerom koji je,slozicete se, sasvim moguc i desava svakom proizvodjacu, da li je stetnije curenje 0.5 kg R-22 ili vadjenje (u vecini slucajeva kod nas ali i u EU, prosto ispustanje) svih 4 kg R407C? Cak i pod uslovom da je R407C bezbedno izvucen i skladisten u bocu, ta kolicina mora da zavrsi na otpadu u nekakvom obliku u jednom trenutku.
  Pre tog dogovora, da li se slazete sa uputstvom da se sistem sa R407C ne dopunjuje?

Odgovorite

Poslednji tekstovi